Utolsó kommentek

A karmanytús tarkócsótányról

2009.07.22. 14:14 szokol2

A karmanytús tarkócsótány (latinul: gámbó kászpárr) Magyarország egyik méltán elfeledett védett madara, melyet még a császári gurulós csapatok, másnéven guzéták hoztak be az országba a tatárjárás idején, 98-ban.

Az álmos húgyfejűek osztályába tartozó madár legközelebbi rokona a sörbaszólégy, kinek feje minimális, ugyanakkor a csápjai a sátrak medrébe raknak tojásokat és így keserítik meg az ottani kúrósok tohonya búráit.

A madár főleg sátrakkal táplálkozik, de olyakor nem veti  meg a bárákócsótányok csőreit, illetve az apjuk faszát sem. Párzási időszakban az ivarérett tarkócsótányok vállas pumpákat keresnek és ezeket fáradt karmolászással felcicomázzák. Ami ez után következik, az maga a természet csodája. A csűrökből pangás hallatszik, a csecsemők bogárhátúakat kúrnak, majd tizenhét juhos árpádházi királyunk faszát adják a közösbe. A villongások elkerülésére a tarkócsótány görebicset használ, néha márnás felhanggal. Ez után 7 évre születik meg a kis csótány, aki porzóit sosem cseréli tarhonyára, hanem inkább bunzenégőkkel a faszán sisaktáncot jár kínos alabárdosok tőgyeit baszva.

Az állat legnagyobb ellensége a gőzös pisztrángmedve, ami csapatokban járja a vidéket és néha lelkes rádióamatőrök faszát szopja. Területét gombárokkal jelöli ki, a túlzott csirkebaszást pedig meghagyja a puszták legfélelmetesebb állatának, a vizibárónak, amely nem fél kimondani a csűrösi esküt, miszerint a gallonos tőzeg legnagyobb haszna a csűrig kúrt rinyálásban, és nem a döglött viszkonzini sátrak pakolásában rejlik.

A karmanytús tarkócsótány a veszélyt hangos bárrongállással jelzi társainak, akik ilyenkor tyúkot baszva menekülnek a pálosokba.

 

 

1 komment

Címkék: sziget manó pásztorok gerendás lopár gyirmóti

A bejegyzés trackback címe:

https://ekezo.blog.hu/api/trackback/id/tr491261029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

déjé 2009.07.23. 08:27:47

"A madár főleg sátrakkal táplálkozik, de olyakor nem veti meg a bárákócsótányok csőreit, illetve az apjuk faszát sem."
Ezt a tudományos értekezést míves visszafogottság jellemzi, bár időnként - mint a fent említett sorban is - kicsúcsosodik a cári bunkóság.
süti beállítások módosítása